Eurotransplant u Srbiji

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević je agenciji Beta kazao da će krajem aprila Srbiju posetiti predstavnici Međunarodne fondacije Eurotransplant, koja posreduje u donaciji organa, i da će dati saglasnost da Austrija u okviru pet odsto stranaca koje može staviti na listu te fondacije uvrsti decu i najhitnije slučajeve iz Srbije.

"Pripremljen je blizanački ugovor o saradnji zdravstvene ustanove u Beču sa Beogradom. Podrazumeva se saglasnost Eurotransplanta, a najverovatnije će ugovor potpisati Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj i to, pre svega, za transplantaciju srca i pluca", naveo je ministar.

On je izrazio nadu da će Srbija polovinom ove godine postati i preliminarni član Eurotransplanta, čime bi veći broj dece i hitnih slučajeva bio uvršćen u mrežu te fondacije, koja pokriva skoro trećinu Evrope, odnosno oko 150 miliona stanovnika.

Uslovi za preliminarno članstvo su, prema rečima ministra, postojanje laboratorije koja može u roku od 24 časa da testira dostavljen uzorak iz neke evropske zemlje i da vrati rezultat, kao i odgovarajući zakoni, koji, kako je kazao, postoje u Srbiji.

On je naveo i da se u Srbiji radi na uspostavljenju mreže koordinatora za transplantaciju po bolnicama, što je treći uslov za članstvo, kao i da će do 1. maja biti formirana Uprava za biomedicinu koja će dežurati 24 sata i koja će biti osposobljena za koordinaciju u preuzimanju organa.

"Moramo obezbediti i sistem u kom kad imamo donora, njegov organ može buti ustupljen nekom van zemlje u najkraćem mogućem roku... Taj sistem u Srbiji može profunkcionisati za nekoliko nedelja", dodao je Milosavljević.

On je najavio da će u kapacitete laboratorije Instituta za transfuziju krvi biti uloženo oko milion evra kako bi se dostigao nivo neophodan za unapređenje uslova za tansplantaciju organa.

Preliminarno članstvo u Eurotransplantu traje minimum godinu dana, nakon čega se može steći punopravno članstvo, što podrazumeva stavljanje na listu čekanja za organ svih bolesnika zemlje članice.

Milosavljević kaže da statistika pokazuje da od članstva u Eurotransplantu manje zemlje imaju veliku korist i da je, na primer, Hrvatska u prvom mesecu članstva uradila nekoliko transplantacija bubrega kod dece.

On je naveo i da se pacijent briše sa liste ako se tri puta ne obezbede uslovi za prijem i transplantaciju organa po pozivu iz fondacije.

"U Eurotransplantu se gledaju isključivo medicinski kriterijumi za transplantaciju organa i nema veze zemlja ili neki drugi podatak o pacijentu. Organ se dostavlja na ime pacijenta", istakao je Milosavljević.

Prema rečima ministra, statistika pokazuje i da se oko 70 odsto organa transplantira u zemlji davaoca, a oko 30 odsto van zemlje.

On je dodao da je zabluda da se organi ne mogu uzimati od starih osoba, jer postoji program "stari za stare".

Preuzeto sa sajta B92, 7. april 2010.