Donorska kartica

Donorska kartica, koja se koristi u svim javnim akcijama vezanim za transplantaciju u zemljama Zapadne Evrope, i dalje ima veliku važnost. Razlog za to je što veliki broj ljudi upravo ovaj način smatra najvrednijim ličnim izrazom podržavanja poklanjanja organa, posebno kad u porodici postoje članovi koji se tome protive. Drugi razlog je što kartica služi ličnom javnom doprinosu kako bi se bolan nedostatak organa poboljšao. Treće, donorska kartica je korisna u podsticanju razgovora o donaciji organa i presađivanju. Ona omogućava prevladavanje jedne od potiskivanih tema - razgovoru o smrti. Kartica nije zakonski obvezna, a premišljanje u potpisivanju donorske kartice je u suštini odbijanje razmišljanja o svojoj smrti, no često i nepoverenje i strah od manipulacije i zloupotrebe.

Većina zemalja ima jednu ili više donorskih kartica. Nedavno sačinjena kolekcija iz sveta sadrži na stotine raznolikih donorskih kartica (kolekcija Univerziteta Bendžamin Frenklin u Berlinu). Npr. Uniform Anatomical Gift Act (UAGA) je američki zakon koji sadrži i donorsku karticu i omogućava pojedincu da se opredeli za darivanje organa. Japanci su uočili potrebu za edukacijom javnosti i za kratko vrijeme (do sredine 1998 g.) su podelili u svojoj zemlji preko deset miliona donorskih kartica.

Donorska kartica postala je tema za razgovor, izazov za razmišljanje, stvaranje stava u zajednicama ljudi, u prvom redu u porodici. A ujedno, ona predstavlja znak plemenite brige za drugog čoveka.

Ona služi kao sredstvo za stvaranje javnog mnjenja, kao provokacija za razgovor u porodici i izvan nje, u verskim, školskim, univerzitetskim i drugim zajednicama, i uopšte, za informisanje i stvaranje pozitivne klime u javnosti.

Potpisivanjem donorske kartice postajete potencijalni donor, a realni donor postajete jedino u slučaju moždane smrti.

Lekari se školuju godinama kako bi razvili veštine pomoću kojih spašavaju živote. Ali Vi možete doneti odluku da spasite život za samo nekoliko minuta.

Darivanjem organa možete spasiti život mnogim ljudima i poboljšati kvalitet njihovog života.

Da biste postali donor organa, ne trebaju Vam posebne veštine, jedino je potrebno da donesete odluku.Ukoliko želite da postanete donor organa ili želite da dobijete dodatne informacije o doniranju organa, možete pozvati sledeće brojeve telefona:DONORSKI INFORMACIONI CENTAR
KLINIČKI CENTAR VOJVODINE ...................... 021/ 520-141

ODELJENJE ZA ODNOSE SA JAVNOSCU VMA ......... 011/ 3608-466
radno vreme 12h-15h

KLINIČKI CENTAR U NIŠU ..............................018/231-057 i 018/530-856

Sve informacije o transplantaciji, građani Srbije mogu dobiti i pozivom na broj telefona 0800-111-800. Razgovor je besplatan.