ODGOVORI NA SVA VAŠA PITANJA

Šta medicinsko osoblje čini kako bi spasilo život osobi s povredom glave?

U slučaju ozbiljne povrede mozga, osoba gubi svest. Preduzimaju se hitne intervencije kako bi se stabilizovale osnovne funkcije, kao što su prohodnost vazduha, disanje i cirkulacija, i kako bi pacijent ostao u životu.

Prohodnost vazduha: Ukoliko postoji neka prepreka za disanje, poput hrane ili nekog drugog čvrstog predmeta, potrebno je najpre tu prepreku otkloniti, kako bi se uspostavio nesmetan tok disanja. Ukoliko se prepreka ne otkloni, može doći do nepovratne povrede mozga, pa i do smrti, iako se mozak trudio da pokrene disajni proces.

Disanje: Određene povrede mogu dovesti do teškog oštećenja mozga koje ugražava sposobnost samostalnog disanja. Mozak automatski oseća kada i koliko često nam je potrebno da dišemo, a ozbiljna povreda može ometati mozak u tumačenju signala „potrebno mi je da dišem“ koji dolaze iz drugih delova tela. Iz ovog razloga, kod većine osoba s povredom glave mora se ubaciti cev na usta i nos, sve do pluća, kako bi ih mogli priključiti na raspirator. Pomoću respiratora, kiseonik se upumpava u pluća, a ugljen dioksid se oslobađa. Bez ove vrste pomoći, koja je od velike važnosti, mnogi pacijenti bi gotovo istog trenutka umrli.

Cirkulacija: Teška povreda mozga može uzrokovati refleksnu reakciju tela koja se u početku očituje veoma visokim krvnim pritiskom, a veoma sporim otkucajima srca. Često se dešava da nakon ovoga usledi nagli pad krvnog pritiska. U ovom slučaju potrebno je pacijentu dati određene lekove koji će pomoći srcu da uspostavi normalan krvni pritisak. Bez ovog veštačkog podsticaja, nizak krvni pritisak bi mogao da dovede do daljih oštećenja, ukoliko dovoljno krvi i kiseonika ne stigne do mozga