ODGOVORI NA SVA VAŠA PITANJA

Koliko života može promeniti jedan donor?

Hajde da krenemo odande odakle sve počinje – od vas i vaše porodice. Odluka da donirate svoje organe je veoma lična odluka, ali i odluka kojom čovek, kada se odluči za donaciju, može da se ponosi jer je pomogao drugima. Porodica donora može pronaći malo utehe u tome što je u trenutku smrti voljene osobe pomogla da se nekom drugom spasi život. Dok se jedna porodica rastaje od bliske osobe, tamo negde, nečiji otac, majka, brat, muž, žena ili unuče dobija šansu za novi život! Porodice donora kažu da je za njih ovo velika uteha i da im pomaže da malo ublaže svoj bol.

Donacija organa, naravno, najviše dirne osobu kojoj je time spašen život. Ali pored nje, tu su i njena uža i šira porodica, kao i prijatelji. Na kraju krajeva, donacija će povoljno uticati i na susede primaoca, kolege i ostale članove društva, jer primalac ponovo može da uspostavi svoju ulogu u društvu.

Zamislite sad ovo pomnoženo sa sedam (naravno, ukoliko je donirano srce, oba plućna krila, oba bubrega, pankreas i jetra) ako su svi organi mogli da se doniraju, i tome dodajte i ljude kojima će pomoći donirana tkiva. Tada ćete videti koliko mnogo jedan donor može da učini i koliko mnogo života može da promeni.