ODGOVORI NA SVA VAŠA PITANJA

Šta se dešava prilikom povrede mozga?

Postoji nekoliko vrsta povrede mozga, uključujući udarac u glavu, krvarenje i neposredno oštećenje samog mozga, uzrokovanog, na primer, ranom od metka.

U slučaju udarca u glavu (prilikom pada ili automobilske nesreće), silina udarca dovodi do toga da mozak udari o kost lobanje i da otekne. Takođe može se dogoditi i krvarenje u mozgu ili oko mozga. Kada je povređen, mozak otiče, kao i svaki drugi organ. Za razliku od natečenog članka, mozak koji otiče je zatvoren u lobanji u kojoj ima vrlo malo mesta. Kada je ograničeni prostor u lobanji iskorišćen, moždano tkivo počinje da se širi prema otvoru pri dnu lobanje gde kreće kičmena moždina.

U slučaju aneurizma ili moždanog udara, dolazi do pucanja krvnog suda u glavi ili ugrušak zaustavlja cirkulaciju krvi i dovod kiseonika do moždanog tkiva. Nedostatak krvi uzrokuje oštećenje moždanih ćelija, i ponovo, mozak u takvom stanju počinje da otiče, a pored toga, nastaju nova oštećenja zbog viška tečnosti.

Konačno, ako je u pitanju rana od metka (ili slična rana prouzrokovana prodiranjem stranog tela u lobanju), mozak je direktno povređen metkom koji cepa moždano tkivo i koji se verovatno odbija unutar lobanje, uzrokujući na taj način krvarenje, oticanje i dalja oštećenja.