ODGOVORI NA SVA VAŠA PITANJA

Kako se može pomoći pacijentu sa povredom mozga?

Kada se desi udarac u glavu usled koga dolazi do oticanja mozga, u nekim slučajevima otok može biti ublažen uz pomoć lekova. Moguće je da lekar promeni ritam disanja na respiratoru kako bi se smanjila količina ugljen dioksida u krvotoku, da pacijentu dâ lekove za izbacivanje tečnosti, kao i da ga namesti u položaj sa podignutom glavom kako bi otok splasnuo. U najtežim slučajevima, pritisak otoka se prati pomoću cevčice koja se ubacuje u prostor oko mozga ili u tečnost duboko u mozgu. Na taj način lakše se može odrediti terapija za smanjenje pritiska otoka. Kroz nekoliko sati ili dana, ukoliko se oštećenje zaleči, otok može splasnuti. U suprotnom može nastupiti moždana smrt.

Ukoliko mozak krvari, to se može rešiti operacijom prilikom koje će se ukloniti krv i umanjiti pritisak koju ona izaziva. U slučaju aneurizma, moguća je operacija, u zavisnosti od njegove pozicije, kao i stanja pacijenta.

Kod rane od metka, u zavisnosti od težine povrede, operacija radi ukljanjanja metka može biti neophodna. Ovo je, međutim, teška odluka koja zavisi od težine povrede, pozicije metka u odnosu na vitalne funkcije mozga, količine oštećenog moždanog tkiva i izvesnosti oporavka.